Bismillahirrahmanirrahim

Bismillahirrahmanirrahim
Jom kita amalkan

Wednesday, 19 November 2014

cara dan adab mandikan bayi baru lahir

Assalamualaikum


While I was doing some reading on babywearing, I came across this interesting article on the right way to bathe newborn. Surprise, surprise!! Walaupun dah nak masuk anak ke 2, rasanya ini first time terbaca cara yg jelas lagi terperinci mengenai cara yang betul untuk memandikan bayi baru lahir.

Cara Dan Adab Memandikan Bayi Baru Lahir
Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.
Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalahtatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.
1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.
2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.
3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.
4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.
5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.
6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.
7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.
8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

sumber : 


nasib baiklah ada maktok time mandikan naufal dulu kannnnnnn hihihih
Sharing is caring. I think this info is very useful for first time parents too. Alhamdulillah, syukur sangat2 bila waktu Naufal dulu ada mak bidan & mak yang super hebat dalam bab2 mandikan baby. Kalau nak kena buat sendiri memang kena search la dekat YouTube lol!

As you can see, some of the steps above are slightly different from most videos available online. There's no exact right or wrong way to bathe your baby . Fundamentally, you must have the confidence and believe in yourself when handling your newborn.  


tik tok tik tok...

menghitung hari...

#36weeks !!No comments:

Post a Comment

My other notes :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...